Hallux Valgus is een latijnse benaming en staat letterlijk voor:
Hallux = grote teen en Valgus = scheefstand.
Afbeelding 1 weergeeft een duidelijk beeld van een scheefstand bij het grote teengewricht tevens Hallux Valgus genoemd.
Hallux Valgus kan ontstaan door interne factoren zoals erfelijkheid, overpronatie ook wel een doorgezakte voet genoemd of systeemziekten als diabetes en reuma.
De externe factoren die de klachten van een Hallux Valgus kunnen uitlokken, zijn langdurig gebruik van te strakke schoeisel met bijvoorbeeld naden en stiksels rondom de grote teen of langdurig op hoge hakken lopen.
Vaak ervaart men een: prikkelende pijn, een
stekende pijn of in sommige gevallen een dove uitstraling in de grote teen.
Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen als mannen.
Bij een Hallux Valgus is het belangrijk dat de grote teen ontlast wordt.
Vaak zien we in de praktijk dat een overpronatie (doorgezakte middenvoet) meer druk geeft, op het eerste teen gewricht. Bij een Hallux Valgus zien we in de meeste gevallen in de praktijk een vermindering van de bewegingsgraad van de grote teen. Dit komt door de scheefgroei van het grote teengewricht, echter kan artrose ook een oorzaak hiervan zijn. U kunt zich wel voorstellen dat een scheef gewricht niet optimaal kan bewegen, welke bij een Hallux Valgus ook het geval is. Een verminderde bewegingsgraad van het grote teengewricht heeft uiteindelijk invloed op het afwikkelen van de voeten en het gehele bewegingsapparaat.
Tijdens het lopen willen we een stap vooruit zetten, dit noemen we de afzetfase. Hiermee zorgen we ervoor dat ons volle lichaamsgewicht eerst door de eerste straal (de grote teen) moet passeren. Indien dit niet kan door een verminderde bewegingsgraad in de grote teen, dan ontstaat er veel wrijving bij de overige tenen en voorvoet ter compensatie. Dit veroorzaakt dan in de meeste gevallen callus (eelt) vorming onder de voorvoet.
Een verminderde beweginsgraad van de de grote teen noemen we een Hallux Limitus.
Bij deze klacht is het proces niet onomkeerbaar (de klachten worden dus niet zichtbaar minder), mits er gekozen wordt voor een operatie. Overweegt u een operatie, laat u zich dan goed informeren hierover.
Daarbij is revalidatie bij een Hallux Valgus operatie ook een lang proces. De slagingspercentage van deze operatie is minimaal. Er is tot heden geen wetenschappelijk bewijs dat er er met bepaalde therapieën, de hallux valgus zichtbaar kan verminderen. U kunt door middel van de juiste steunzolen en goede schoenen ervoor zorgen dat het proces stabiliseert en niet verergerd.